Як фінансувати інклюзивне й прозоре відновлення та економічну стійкість?

Mariia Mygal

Сьогодні важливою темою для обговорень на національних та світових конференціях є створення плану післявоєнного відновлення України. Уряд та міжнародні організації говорять про те, як Україну майбутнього зробити кращою, екологічнішою та прозорішою, і якими мають бути процеси відбудови. 

Розроблені проєкти відновлення України представляють міжнародним партнерам без конструктивного діалогу з громадянським суспільством. Ці програми презентують громадськості у вигляді пресрелізів, що не відповідає поняттям прозорості та відкритості.  

Тож яку роль у процесах відновлення може і повинно відігравати громадянське суспільство?

Це питання стало основою конференції “Зі стійкості до відновлення: ключова роль громадянського суспільства України”, яка обʼєднала навколо обговорення представників громадянського суспільства, візіонерів та галузевих фахівців, волонтерів, урбаністів, незалежні медіа, бізнес, соціальних інноваторів, представників уряду та органів місцевого самоврядування, представників донорської спільноти та міжнародних організацій. 

Одну з позицій громадянського суспільства у рамках конференції висловив Юрій Ромашко, виконавчий директор Інституту аналітики та адвокації. 

Відновлення України

“Фінансувати інклюзивне та прозоре відновлення, аби воно дійсно було таким, потрібно за участі громадянського суспільства. Сьогодні більшість команд, центрів, об’єднань працює над величезною кількістю викликів відновлення. Як мінімум через це, не кажучи про контроль і прозорість, вкрай важливою і необхідною є участь громадянського суспільства. 

Усі рішення влади по відновлення України повинні формуватися у взаємодії з громадянським суспільством для конструктивного діалогу.”

У рамках обговорення ми презентували 7 принципів відновлення та економічної стійкості України, розроблені консорціумом «Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine», до складу якого також входять DiXi Group, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та Центр економічної стратегії.  

Відновлення України

“Ми прагнемо і сприяємо тому, щоб відновлення економіки було справедливим, зеленим і, головне, було орієнтованим на людей. Як ми це робимо? Консорціум здійснює дослідження, поширює висновки та пропозиції, які можуть бути корисними уряду, міжнародній спільноті, учасникам приватного сектору, широкий громадськості загалом. 

Ми аналізуємо та оцінюємо фінансові політики, ми намагаємося адвокатувати рішення, тобто не просто створювати якісь пропозиції, а практично відстоювати їх. Починаючи з перших днів повномасштабного вторгнення ми генерували план дій для відновлення України, говорили про те, на яких умовах Україна має отримувати гроші, що це мають бути гранти, а не кредити, якщо кредити – на яких умовах.”

Сьогодні звучить багато принципів від коаліцій та об’єднань, головне завдання – зробити так, аби ці принципи дійсно працювали, щоб поняття «прозорість» та «підзвітність» не були просто словами, а були практичними інструментами для відбудови. 

Діяльність консорціуму «Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine» спрямована на економічну стійкість, відбудову та допомогу Україні. Тож ми працюємо над тим, аби розроблені принципи відновлення стали ключем до формування конструктивного діалогу між громадськістю та владою.

Відеозапис Конференції доступний за посиланням – https://cutt.ly/9VVc9KA.

Міжнародний фонд «Відродження»

Вас може зацікавити