Обсяги, джерела та форми грошової підтримки, яку Україна очікує отримати 2023 року від іноземних партнерів

Mariia Mygal

*  —  у матеріалі йдеться про суми оголошеної підтримки, як і ті, що потребують подальшого законодавчого затвердження, так і ті, що уже були затверджені компетентними органами країн світу та будуть використовуватися наступного року. У статті також не згадана матеріальна допомога чи військова допомога, що буде передаватися Україні у 2023 році.

Україна входить у 2023 рік з рекордним за історію незалежності дефіцитом Державного бюджету України у розмірі близько 1,3 трлн грн, що становить понад 20% від ВВП країни. Для фінансування видатків планується залучати макрофінансову допомогу від іноземних партнерів. Її сума має бути колосальною  —  необхідно щонайменше 39,5 млрд $ для фінансування потреб бюджету. Крім цього, держава потребує 17 млрд $ на реалізацію проєктів швидкої реконструкції.

За оцінкою МВФ, за цих обставин щомісячні потреби у фінансуванні Державного бюджету донорами становитимуть приблизно від 3 до 4 млрд $.

Проте досвід року, що минає, показав, що це реально  —  від початку війни до Державного бюджету вдалося залучити макрофінансової допомоги на суму понад 32 млрд $, з них 14 млрд $  —  у формі грантів.

У цьому матеріалі ми зібрали відомості щодо обіцяної та затвердженої грошової підтримки від інших країн світу та міжнародних фінансових інституцій на 2023 рік для Державного бюджету, аби зрозуміти, чи матиме Україна макроекономічну спроможність пережити фінансові виклики війни та утримати платіжний баланс.

У своїй недавній заяві від 22 грудня 2022 року країни G7 висловили бажання допомогти фінансово нашій державі, акумулювавши для цього кошти загальною сумою 32 млрд $ для наступного року. Пропонуємо оглянути ці пропозиції країн, а також макрофінансових інституцій та міждержавних об’єднань.

ЄС

Тип: кредит на пільгових умовах

Сума: ≈19 млрд $

ЄС зобов’язався надати позику Україні наступного року у загальному розмірі 18 млрд € в рамках нового розробленого інструменту допомоги (макрофінансова допомога +)

Умови надання позики будуть висвітлені у меморандумі про взаєморозуміння (MoU). Вони, зокрема, міститимуть боротьбу з корупцією, організованою злочинністю, створення прозорої та підзвітної системи для управління відновленням та реконструкцією.

Мета позики  —  сприяння ліквідації дефіциту бюджету. Для рівномірного розподілу та постійної підтримки планується надавати ці кошти частинами у вигляді траншів щоквартально впродовж року. 

Механізм отримання кожного з траншів у рамках розробленого інструменту наступний:

  • Україна подає запит на отримання коштів перед виплатою кожного траншу разом зі звітом відповідно до положень раніше укладеного Меморандуму про взаєморозуміння;
  • Єврокомісія приймає рішення щодо надання коштів, якщо є задовільний прогрес щодо виконання умов, викладених у Меморандумі про взаєморозуміння.

Крім того, Комісія має право зменшити обсяг надання коштів у випадку зменшення потреби впродовж року. Також можливе призупинення або ж припинення виплат за цим інструментом у випадку невиконання Меморандуму про взаєморозуміння.

Пільговий період до виплат становить 10 років із максимальним терміном погашення у 35 років. Також цей механізм надання допомоги від ЄС передбачає, що держави-члени будуть надавати грантову допомогу для покриття основної частини витрат за позикою коштом зовнішніх цільових доходів. 

Гарантуватимуть ці запозичення або ж бюджет ЄС, або ж держави-члени. В останньому випадку держава-член ЄС може зробити внесок шляхом надання гарантії на суму до 18 млрд € щодо підтримки у формі позики через укладений договір з Єврокомісією. Пропорційним орієнтиром суми внеску кожної держави є її частка у валовому національному доході Союзу, викладена в бюджеті на 2023 рік.

Перша виплата очікується уже в січні 2023 року, одначе для надання позики між Україною та ЄС має бути підписаний меморандум про взаєморозуміння. Підписання цього документу очікується в кінці цього року.

США

Тип: грант (пряма бюджетна підтримка)

Сума: 13,37 млрд $

Цього тижня Сполучені Штати Америки остаточно затвердили власний Державний бюджет, який, зокрема, передбачає надання Україні військової та економічної підтримки на загальну суму в 44,9 млрд $

Варто розуміти, що з цієї суми на економічну та бюджетну підтримку передбачено 13,37 млрд $, одначе у формулюванні документу можливим є виділення цих коштів не лише нашій державі, а й іншим країнам, що постраждали від війни в Україні. Виділення коштів буде поступовим.

Канада

Тип: облігації на підтримку суверенітету України (пряма бюджетна підтримка)

Сума: 0,5 млрд $

Уряд Канади на підтримку України випустив п’ятирічні облігації на суму 500 мільйонів доларів США, деноміновані в канадських доларах.

Відсотки за придбаними облігаціями виплачуватимуться двічі на рік, 24 лютого та 24 серпня, доки у 2027 році не настане погашення облігації. Наприклад, інвестиція в 1000 $ із доходністю 3,245 відсотків повинна очікувати отримання 16,23 $ кожного лютого та серпня до 2027 року.

Термін погашення облігацій настає 24 серпня 2027 року, у День Незалежності України, тоді власники отримають повне погашення своїх початкових інвестицій.

Сума надходжень від облігацій буде перерахована в Україну через спеціальний Адміністрований рахунок Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Також Канада перерахує 115 млн $ мита, отриманого від імпорту з Росії та Білорусі, на ремонт електромережі Києва через Проєкт Світового банку Re-PoWER Ukraine.

Інші країни G7

Велика Британія поки не оголошувала конкретні суми бюджетної підтримки уряду України на наступний рік, одначе уже анонсувала рекордний пакет військової допомоги загальною сумою 2,63 млрд $. Із останньої заяви країн G7 підтримку Україні обіцяє також Японія.

Міжнародні фінансові інституції. Кредитуючі та інвестиційні установи

Україна та МВФ нещодавно уклали угоду щодо окремої Моніторингової програми, яка має відкрити нові можливості для фінансування наступного року.

Ця 4-місячна місія покликана допомогти Україні підтримувати стабільність і стимулювати донорське фінансування. Також ця програма допоможе також активізувати терміново необхідну підтримку донорів.

Крім цього, раніше Кошти у сумі 1 005,9 млн спеціальних прав запозичення (SDR) (приблизно 1,4 млрд $), виділені в рамках Інструменту швидкого фінансування 9 березня, на самому початку війни забезпечили критично необхідну підтримку. Створений пізніше Адміністрований рахунок МВФ допоміг мобілізувати додаткові кошти для України у сумі понад 2 млрд $ у 2022 році, і продовжить функціонувати у наступному році.

Світовий Банк

Ця інституція залучить підтриману гарантіями Великої Британії позику Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) в 500 млн $ для проєкту “Підтримка  державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (проєкт PEACE).

Також оголошено про початок нового проєкту “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя” (HEAL Ukraine) з початковим фінансуванням у вигляді кредиту від МБРР у 100 млн €, забезпечений гарантіями уряду Іспанії, а також грант Глобального фонду з фінансування програм для жінок, дітей та підлітків (GFF) у розмірі 10 млн $.

Очікується, що загальний обсяг фінансування цього проєкту також має сягнути 500 млн $.

ЄБРР

Уряд України очікує, що до кінця 2023 року вдасться залучити до 3-х млрд € на інвестиційні проєкти від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Основна увага буде зосереджена на підтримці «реальної» економіки – енергетичної та продовольчої безпеки, відновленні залізничної інфраструктури та підтримці фармацевтичної промисловості.

ЄІБ

Європейський інвестиційний банк та Київ підписали меморандум про співпрацю у відновленні й модернізації транспортної інфраструктури міста.

Сторони співпрацюватимуть над підготовкою вкрай потрібних проєктів у транспортній інфраструктурі міста, зокрема з модернізації рухомого складу Київського метрополітену приблизною вартістю у 450 млн €.

Втілення проєкту планують розпочати на початку 2023 року.

KfW

Кабінет Міністрів прийняв рішення про залучення 200 млн € гранту на бюджетну підтримку від Кредитної установи для відбудови (KfW).

Грант покриватиме витрати на виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

Висновки

Більша прогнозованість обсягів макроекономічної підтримки забезпечить більш точне планування та виконання Державного бюджету України наступного року.

Найбільшими донорами України наступного року мають стати країни Великої Сімки, а також ЄС.

Зокрема, для успішного проходження наступного фінансового року очікується підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС на загальну суму до 18 млрд € на умовах пільгової позики, а також виділення прямої бюджетної підтримки від США на суму до 13,37 млрд $ впродовж наступного року. 

Також не виключено, що надання грантів та позик, випуск облігацій на користь України буде відбуватися впродовж 2023-го іншими країнами безпосередньо.

Надання цієї та іншої допомоги має допомогти українському уряду покрити заплановані видатки, одначе наразі обіцяна сума є недостатньою для орієнтовної потреби у щонайменше 39,5 млрд $ на наступний рік.

Для вирішення питання необхідні скоординовані дії донорів, зокрема для того, аби забезпечити сталу та передбачувану допомогу задля подолання Україною викликів війни.

Віталій Набок – аналітик політики і даних ІАА

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” у межах проєкту “Полегшення боргу для України”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

Вас може зацікавити