Куди вкладати гроші – чи є в Україні альтернатива банківським депозитам?

Mariia Mygal

Які інструменти на сьогодні використовують українці для збереження та накопичення своїх заощаджень? Відповідь на це питання проста – переважно це депозити в банках, нерухомість та накопичення “під подушкою”.

Тривалий час банківські депозити залишалися майже єдиним способом пасивного доходу та заощадження коштів багатьох українців. Однак цей вид капіталовкладень поступово втрачає колишню популярність, насамперед через зниження відсоткових ставок та зниження довіри до фінустанов. 

Говорити про якісь українські традиції інвестування ще рано, однак можна спостерігати та аналізувати формування зачатків інвестиційної культури. Пошуки вдалих способів капіталовкладень та додаткових джерел пасивного доходу все більше займають думки українців, особливо молодого покоління.

Пропонуємо розібратися, чи існує сьогодні альтернатива депозитам на українському ринку.

Пасивний дохід — не завжди гарантований і безризиковий прибуток

Пасивним прийнято вважати дохід, який не пов’язаний із будь-якою щоденною діяльністю. Розглянемо інструменти інвестування, які можуть генерувати дохід:

  • Здача в оренду нерухомості та іншого майна (за допомогою такого виду інвестування швидко заробити не вийде, але й ризик швидко втратити гроші близький до нуля);
  • банківські депозити у гривні чи іноземній валюті (середня ставка за депозитами на початку року становила близько 8% річних за довгостроковими і більше 10% за короткостроковими депозитами). 
  • дорогоцінні метали (на відміну від акцій та грошових банкнот, які за фінансового краху можуть перетворитися на марну купу паперів, золото та срібло завжди матимуть матеріальну цінність);
  • криптовалюта (Україна — у трійці світових лідерів з використання криптовалюти);
  • кредитування під заставу (немає ризику втратити внесок, адже кредитоспроможність клієнта гарантується нотаріально завіреними договорами іпотеки і позики);
  • облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) – поточна дохідність значно перевищує дохідність на відповідні депозити;
  • акції компаній (інвестиції в акції та торгівля на фондовій біржі дають чималий прибуток, але така діяльність пов’язана зі значними ризиками – ціни на акції й самі акції постійно рухаються, вони переходять від одного власника до іншого, а їх вартість то росте, то падає);
  • корпоративні облігації – інструмент із середнім рівнем ризику. За останні 5 років Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку не повідомляла про дефолти корпоративних облігацій українських компаній;
  • франчайзинг (одна з найзручніших моделей для розвитку малого та середнього бізнесу, яка дозволяє мінімізувати ризики для підприємців-початківців.).

Що вибрати, як розрахувати можливий прибуток та спрогнозувати ризики? Такі питання постають перед потенційним інвестором. Нестача інформації та знань із цього питання є чи не головною причиною зародкового стану ринку інвестування в Україні.

Найбільший мінус у питанні інвестування – це погана фінансова грамотність українців.

Інвестиції у перемогу

В Україні ефективний та надійний інструмент інвестування, який торгується на фондовому ринку, — військові облігації. Це державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України. Військовими називаються тому, що вони розміщуються під час війни. Кошти від облігацій спрямовують на забезпечення потреб ЗСУ та інші фінансові потреби держави в умовах воєнного стану.

Військові облігації
Військові облігації в Дії

Коли ви купуєте військові облігації, то отримуєте від держави гарантію повернення всієї суми інвестиції та виплату відсотків, а також фіксуєте свою дохідність на весь період випуску цінних паперів.

Сьогодні можна придбати облігації, названі на честь тимчасово окупованих міст та територій – Крим, Донецьк, Луганськ, Мелітополь, Маріуполь, Горлівка. На кожній із них вказано термін повернення вкладу – до 1,5 років.

Придбати військові облігації можна: 

Купуючи ці облігації, не потрібно сплачувати додаткові комісії продавцю, податок з отриманого доходу та комісію за платіж при покупці.

Придбати можна навіть одну облігацію. Ціни на них починаються від 900 грн., номінально кожна з них коштує 1000 грн. Заробити ними можна до 16% доходу. 

Загальний дохід залежатиме від виду та вартості облігації, а також прибутковості станом на день покупки.

Куди ж краще інвестувати?

Однозначної відповіді немає. Вибираючи інструмент інвестування, необхідно відштовхуватися від реалій та цілей вкладу, слід враховувати, як були зароблені гроші, і для чого вони потрібні. Ситуації та цілі у всіх різні: хтось інвестує, щоб купити квартиру чи машину, а хтось – на пенсію. Тут немає і не може бути універсальної відповіді, як і куди інвестувати.

Наприклад, людина має заощадження $100. Куди їй піти з ними? Якщо гроші дісталися легко, то людина так само ставитиметься до ризику їх втратити: як прийшло так і пішло. Якщо гроші дісталися мозолями, працею, то, найімовірніше, вона не захоче ними ризикувати.

Пасивний дохід залежить ще й від того, наскільки людина готова мислити широко. Наприклад, є люди, які не довіряють державі та національній валюті. Вони вважають за краще зберігати гроші в банках або на депозиті в доларах, отримуючи смішні відсотки, які не покривають інфляцію та оподаткування. І тут уже не може йтися про примноження капіталу, а лише про те, як безпечно відправити гроші в банк на збереження.

У будь-якому випадку, перш ніж інвестувати, краще подумати і чітко відповісти на запитання: яка мета моїх інвестицій, на який термін я готовий інвестувати, які речі можуть цікавити мене, а які неприпустимі, чи хочу я взагалі інвестувати. Навіть прості відповіді та аналіз цих питань полегшать завдання та допоможуть вирішити куди вкласти кошти.

Сьогодні військові облігації – не лише спосіб зберегти та примножити свої кошти, а й суттєва допомога державі у час війни. Купуючи їх, ви “вбиваєте трьох зайців” одразу:

  • допомагаєте ЗСУ та підвищуєте обороноздатність країни;
  • підтримуєте державну економіку та стимулюєте її роботу;
  • отримуєте вищий та безпечніший дохід, ніж від депозиту.

Тож віримо у наших захисників, інвестуємо у перемогу і все буде Україна!

Вас може зацікавити