Дводенний адвокаційний візит ІАА до Страсбурга

Mariia Mygal

Інститут аналітики та адвокації у складі української делегації разом з партнерами по консорціуму RRR4U та RISE Ukraine взяли участь у прийомі в резиденції постійного представника Швеції у співпраці з постпредом України при Раді Європи. 

На заході були присутні уповноважені особи з понад 20 країн, яким ми розповідали про ключові принципи відбудови, а саме: 

  • українську власність на відбудову; 
  • принцип “відбудувати краще, ніж було”;
  • децентралізацію та роль громад у відбудові; 
  • залучення приватних інвесторів та бізнесу у реконструкцію;
  • людиноцентричний підхід; 
  • ургентність фінансової допомоги та багато іншого.

Також були проведені зустрічі з Банком розвитку Ради Європи, Венеціанською Комісією, з GRECO та з секретаріатом РЄ – департаментом, який відповідає за двосторонні програми між РЄ та країнами, зокрема і України.

У рамках зустрічей ми представили партнерам екосистему DREAM – Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management, що створюється коаліцією RISE за лідерства Open Contracting Partnership та за допомоги Офісу ефективного реагування і Transparency International Ukraine

Як функціонуватиме ця система?

Вона дозволить керувати проєктами відбудови і контролювати використання коштів на кожному етапі їх реалізації, а також запобігати порушенням, а отже —  забезпечувати довіру та підзвітність відбудови. Система повністю оцифровує життєвий цикл проєкту реконструкції.

DREAM створює єдиний цифровий конвеєр для проєктів реконструкції та забезпечує прозору та ефективну їх реалізацію на національному та регіональному рівнях. Кожен компонент системи забезпечує цифрове рішення, яке відповідає кожному етапу реконструкції. 

У системі буде сформований єдиний банк проєктів реконструкції, так звана вітрина проєктів. Усі вони будуть зібрані в одному місці, незалежно від їх ініціатора чи джерела фінансування (з державного бюджету, міжнародними організаціями, зі змішаних чи приватних джерел).

Як працюватиме система?

1) Ініційовані проєкти потрапляють в єдиний реєстр (Банк проєктів), де конкурують з іншими за право бути профінансованими та реалізованими першочергово. У такій конфігурації кожна громада має бути зацікавлена у підготовці максимально якісного проєкту, щоб отримати на нього фінансування.

2)  МФО та донори відбирають проєкти, враховуючи якість підготовки заявок (заповнення необхідних даних), загальну методологію пріоритезації та власні пріоритети. Окремо слід зазначити, що буде впроваджена методологія, яка міститиме широкий набір критеріїв пріоритезації проєктів та допоможе потенційним інвесторам.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” у межах проєкту “Полегшення боргу для України”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

Вас може зацікавити